X
Chcete slevu 5 %
na první nákup?
ANO
NE
Oslavte s námi Den matek a darujte mamince šperk, který je unikátní stejně jako mateřská láska! Zadejte v košíku kód "DENMATEK" a získejte 10% slevu.

Broušený vltavín

Broušený Vltavín

 

Broušený vltavínje jedním z nejvíce fascinujících a unikátních drahých kamenů. Tento český minerál, je známý pro svou krásnou zelenou barvu a přirozené bublinky uvnitř, což ho činí nejen krásným, ale i snadno rozpoznatelným. Proces broušení Vltavínu je uměleckou dovedností, která vyžaduje pečlivost, trpělivost a šikovnost, zejména když se dělá ručně.

Jak se brousí Vltavín?

Broušení Vltavínu je řemeslo, které vyžaduje zručnost a pečlivost. Zde je obecný postup tohoto procesu:

  1. Výběr surového materiálu: Broušení začíná výběrem kvalitního surového neopracovaného Vltavínu. Důležité je vybrat kámen s co nejméně vadami uvnitř, aby výsledný výbrus byl co nejčistší.

  2. Rozříznutí kamene: Surový Vltavín se nejprve rozřízne na menší kusy, aby se mohl lépe zpracovávat a aby bylo co nejvíce vidět dovnitř (přes světlo)

  3. Grinding (hrubé broušení): Na začátku se kámen hrubě brousí, aby se odstranily hrubé nerovnosti a dostal se do hrubého tvaru.

  4. Tvarování: Po hrubém broušení se Vltavín tvaruje do požadovaného tvaru a výbrusu.

  5. Fein broušení (jemné broušení): Poté se kámen brousí jemněji, aby se dosáhlo hladkého povrchu a přesného tvaru.

  6. Polishing (lepší broušení): Nakonec se kámen leští, čímž se zvýrazní jeho barva a zářivost.

Tvary a typy výbrusu

Broušený Vltavín může nabývat různých tvarů a typů výbrusu podle přání nebo uměleckého záměru brusiče. Je třeba si však neplést tvar s výbrusem. Mezi základními tvary broušených kamenů patří: Kulatý, Kapka, Ovál, Srdce, Čtverec, Obdélník, Osmihran (čtvercový i obdélníkový) a např. brioleta. Toto je několik hlavních brusu, které používáme k výbrusu vltavínů:

  1. Kabochon

  2. Routa

  3. Briliant

  4. Fazetový výbrus

  5. Šachovnicový

Jedním z nejvíce charakteristických znaků Vltavínu je jeho přirozený vzhled. Uvnitř kamene jsou viditelné bublinky a inkluze, což dělá každý kámen jedinečným. Broušení Vltavínu je také náročné právě kvůli těmto bublinkám, protože některé mohou být velké a nepravidelné, což zvyšuje riziko praskání nebo poškození kamene.

 

Broušený Vltavín nejen zdokonalí krásný šperk, ale je i ukázkou uměleckého řemesla a přírodní krásy. Ruční broušení dodává každému kameni osobitý šarm a jedinečnost. Díky svému zelenému odstínu a přirozeným bublinkám je Vltavín snadno rozpoznatelný a ceněný po celém světě.