X
Chcete slevu 5 %
na první nákup?
ANO
NE

Vznik a původ Vltavínů

Vltavíny nebo moldavity a jak vznikly

V druhém článku se zaměříme na to otázku, jak vltavíny, nebo odborněji moldavity pravděpodobně vznikly a proč jsou  právě v okolí řeky Vltavy nacházeny ty už na první pohled nejkrásnější, protože i chemicky nejčistší.

Dříve byly vltavíny považovány dokonce za slzy komet, což mi vskutku příjemně zní a dle posledních vědeckých výzkumů to rozhodně nemusí být daleko skutečnosti. Avšak tyto hvězdné krůpěje byly známy už v dávné době kamenné; jejich obliba ale přišla až v minulosti zcela nedávné.

Za zmínku jistě stojí i to, co z pohledu moderní chemie stojí za zvláštností a originalitou jihočeského moldavitu; jsou sice k nalezení i v jiných oblastech, avšak do blízkého  okolí české národní řeky dopadly jen ty nejryzejší, tedy nejčistějšího chemického složení.

Takže nyní velmi stručně: jde o přírodní amorfní (ne krystal) křemičité a hlavně roztavené sklo, tedy tektit vzniklý dopadem mimozemského tělesa. Vltavíny tedy prošly žárem a ohněm, který jim dodal jejich jedinečnou krásu. Vědci včetně geologů a astronomů tvrdí, že právě ohromné teplo uvolněné při dopadu meteoritu, tedy nebeského příbuzného komet, vystřelilo ohromnou rychlostí roztavené sklo a ty nejlepší z kapek dopadaly kolem řeky, které dnes říkáme v němčině Moldau - odtud moldavit. 

Němčinu jsem zmínil právě proto, že se jí mluví v Bavorsku, kde se nachází 24 km velký kráter Ries Kessel vzniklý před 14,75 milióny let. A odtud nejméně 1 km velký meteorit vymrštil doslova vařicí skleněné kapky jen s minimem vzduchových bublinek a vody, což právě vltavínům dodává na kvalitě a výjimečnosti; jejich zelená barva pochází z taveniny, která se v kratičkém okamžiku smíchala s půdou v místě dnešního kráteru a pak i rozžhavenou atmosférou země; samotný meteorit z mezihvězdného prostoru v tomto skle jistě také zanechal mnoho stop.

Je jen dobře, že jsme se jako lidé začali zajímat o mezihvězdné počasí, protože podobných a často i mnohem větších a jednoduše neskonale nebezpečnějších těles, létá kolem Slunce nespočet i v současnosti.

 
Na to, jak se ryze český vltavín dostal do povědomí většiny lidí a kdy si jej mnozí nejen ze znalců šperků oblíbili pro jeho tak výjimečné kouzlo, se podíváme v článku příštím.