X
Chcete slevu 5 %
na první nákup?
ANO
NE

Vltavín a svatba - Stará tradice

Svatební tradice - šperk s Vltavínem

 

Staročeské tradice jsou plné zajímavých zvyků a rituálů, které jsou v dnešní době často opomíjeny. Jednou z takových tradic je i zvyk, kdy ženich musí koupit nevěstě šperk s vltavínem, jinak se nemohou vzít. Tato tradice je živá především v Jižních Čechách a má své kořeny hluboko v minulosti.

Vltavín je minerál, který se vyskytuje především v Česku. Má charakteristickou zelenou až modrou barvu a bývá používán jako drahokam. V minulosti byl vltavín považován za kámen lásky a víry a věřilo se, že má zvláštní moc udržovat manželskou věrnost a harmonii v manželství.

Podle starých tradic měl ženich koupit nevěstě šperk s vltavínem nejméně týden před svatbou. Šperk mohl být například náušnice, prsten nebo náhrdelník. Důležité bylo, aby byl z vltavínu a aby byl co největší a nejkrásnější. Pokud ženich šperk nekoupil, nevěsta se nemohla vdát a celá svatba byla ohrožena.

Tento zvyk měl symbolizovat ženichovu lásku a oddanost nevěstě a zároveň měl sloužit jako záruka pro nevěstu, že bude mít zajištěnou svou budoucnost. Ženich se také tímto způsobem snažil ukázat, že má dostatek finančních prostředků na to, aby mohl svou budoucí manželku udržet a zabezpečit jí co nejlepší život.

V současné době se tato tradice udržuje především v Jižních Čechách, kde se vltavín těží dodnes. Mnoho zlatníků v této oblasti vyrábí šperky z vltavínu a nabízí je ke koupi. I když už dnes není podmínkou pro uzavření manželství, mnoho párů se stále rozhoduje tuto tradici dodržet a koupit nevěstě šperk s vltavínem.

Vltavín je také oblíbený suvenýr pro turisty a mnoho lidí si ho kupuje jako památku na návštěvu Jižních Čech. V posledních letech se dokonce objevují i moderní designové šperky z vltavínu, které jsou oblíbené nejen u českých zákazníků, ale i u zahraničních turistů.

I když se dnes tato tradice často dodržuje spíše z nostalgických důvodů nebo z důvodu spojení s místní tradicí, stále má význam pro mnoho lidí. Ženich, který koupí nevěstě šperk z vltavínu, tím ukazuje svou lásku a oddanost a zároveň prokazuje respekt k tradicím svého regionu.

Těžba vltavínu v Česku sahá až do středověku a postupem času se stala důležitým průmyslem. V dnešní době se těží vltavín především v jižních Čechách a kromě šperků se používá také například v architektuře a designu.

Zvyk, kdy ženich musí koupit nevěstě šperk s vltavínem, je zajímavou ukázkou toho, jaké významné místo mohou tradice a rituály mít v našich životech. I když se některé zvyky mohou zdát zastaralé a zbytečné, stále mají svůj význam a mohou sloužit k posílení vztahů a spojení s našimi kořeny.

Závěrem lze tedy konstatovat, že zvyk s vltavínem je stále živý a má své místo v tradičním folklóru jižních Čech. Pro mnoho lidí zdejšího regionu a turistů představuje důležitou součást kulturního dědictví a je stále ceněn pro svůj symbolický význam.