X
Chcete slevu 5 %
na první nákup?
ANO
NE

Jak poznat pravý vltavín?

Jak spolehlivě poznáte pravý vltavín?
Všichni, kdo obdivují krásu i na špercích si už jistě mnohokrát položili otázku, jestli i laik pozná pravý vltavín. A protože velký zájem o tyto polodrahokamy po celém světě šponuje jejich cenu stále výše,  nabývá otázka z titulku tohoto článku na dalším významu.

 

 


Takže rovnou k odpovědi na hlavní otázku: Možné to je a dokonce to zvládnete třeba i Vy, pokud si pročtete náš text s radami od odborníků. My Vám v klidu poskytneme jednoduchý a srozumitelný návod, jak si spolehlivě ověřit, že v rukou držíte unikátní pravý vltavín z jihu Čech a ne jakousi napodobeninu, která z Vás má udělat hlupáky a výsledku okrást. Za poznámku stojí, že nějaké vltavíny je možné vzácněji najít i v některých oblastech Německa a Rakouska. To abychom Vám poskytli všechny relevantní informace.

A teď přejdeme k návodu, jak s jistotou určit pravost vltavínu:
1. Co napodobit nelze ani těma nejšikovnějšíma rukama je množství bublinek různých tvarů a velikostí. Tyto jsou rozmístěny úplně náhodně, což je dobré poznávací znamení také i moldavitů broušených. U nebroušených vltavínů máte k dispozici další vodítka: skulptace tedy jakési zvrásnění a tvarování zcela nerovného povrchu našeho polodrahokamu je absolutně nahodilá a náhodná, bez jakýchkoli pravidelností. Tušíte už možná, že jeden každý vltavín je unikátem a naprosto jedinečný.

Toto vše poznáte i sami a mohou Vám výrazně pomoci fotky dostupné na internetu. Totéž se však nedá s čistým svědomím napsat i o určení pomocí barvy a o tom za okamžik.

2. Typická zelená barva vycházející z chemického složení vltavínů. Abyste si však mohli být jisti, pak musíte vltavín buď vidět naživo, nebo si prohlédnout fotky od profesionála, kde je zachována skutečná barva, která je také velmi náchylná na odchylky vinou jakýchkoli úprav.

Různé odstíny zelené barvy mohou spíše zmást a vše komplikuje i to kolik fotek vltavínů na webu je k dispozici. A pokud něco více víte o fotografii, pak pro Vás není překvapením, že nemáte-li perfektně pod kontrolou to, čemu se říká vyvážení bíle, pak je možné nekonečné množství odstínů. Tyto jsou pak vždy tu menšími a jindy většími odchylkami od skutečné barvy našeho moldavitu.

Skutečně průkazné určení lomu indexu světla bez speciálního vybavení, které používají právě soudní znalci, možné prakticky není, avšak máte-li osobní zkušenost plynoucí z toho, že už jste si někdy pravý vltavín prohlédli, pak už s větší jistotou můžete tvrdit, že jde o pravý moldavit a ne jeho napodobeninu, tedy falzifikát.

Jestli Vám ale něco z fotek pomoci může, pak jsou to snímky, kdy je vltavín držen na ruce, nebo visí na krku, protože tzv. pleťovou barvu známe všichni od mala; pokud jsou odchylky v ní, pak logicky i barva vltavínu na stejné fotce nebude sedět také.


A jak se pozná padělek vltavínu?
Pokud jste dočetli až sem, pak už si odpovědět dost možná s určitou mírou jistoty říci dokážete. Jenže je tu jeden prostý fakt. Padělek nikdy nedostane ověřený certifikát, který vychází nejen z určení odborníkem, soudním znalcem a také evidence místa, kde byl každý nalezen. Jakýkoli s hmotností nad 3 gramy je v rámci certifikátu je identifikován i fotografií.